Labu Sayong  

Ditulis oleh : Bahagian Pemuliharaan Kategori :

Mukim Sayong yang terletak dalam daerah Kuala Kangsar, Perak sinonim dengan pengeluaran tembikar tradisional dikenali sebagai labu sayong. Labu yang bewarna kehitaman ini mempunyai rupa bentuk yang diilhamkan daripada buah labu. Setelah dibentuk, labu dibakar pada suhu dan jangka masa yang ditetapkan. Labu yang masih panas dimasukkan ke dalam timbunan sekam padi. Warna labu bertukar menjadi kehitam-hitaman. Dahulu labu hitam ini dijadikan sebagai bekas menyimpan air minuman kerana dipercayai bahawa air yang disimpan di dalam labu sayong ini mempunyai khasiatnya yang tersendiri.


Sumber : Broshur Kraftangan Malaysia, 2009 ISBN 987-983-9196-60-3

Artikel ini telah ditulis pada hari Rabu , Rabu, April 18, 2012 di bawah kategori . Anda boleh mengikuti artikel ini melalui comments feed .

0 ulasan

Catat Ulasan

Catat Ulasan